Alapfokú barlangjáró és barlangi kötéltechnikai tanfolyam

2007

 

Sziasztok!

 

A gyülekező fekete fellegek ellenére BUÉK mindenkinek.

Mint az már bizonyára köztudott a Kormány az extrém sportok közé sorolta a barlangászatot is és a TB a továbbiakban nem fizeti a balesetek utáni gyógykezelések költségeit.

Ez a határozat minket is mint Oktató Egyesületet rendkívül nehéz helyzetbe hoz, mert a kezdőknél nagyságrendekkel nagyobb lehet egy baleset bekövetkeztének az esélye, amely szerencsére eddig csapatunknál még nem fordult elő. De azt mi is tudjuk, hogy az ördög sosem alszik.

Az Egyesület elnökeként, a csapatot képviselve nem tudom felvállalni az oktatás ezen kockázatait és egy esetlegesen bekövetkező baleset súlyos következményeit, ezért ebben az évben tanfolyamot nem indítunk.

Néhányan e-mailben és telefonon érdeklődtek nálam a tanfolyammal kapcsolatosan. Volt olyan is aki személyesen a szüleimnél érdeklődött a tanfolyam után. A megkeresésüket köszönöm, ebből azt látjuk, hogy igény továbbra is van a tanfolyamokra. Remélem ezzel a hírrel nem okozok csalódást és annak ellenére, hogy mi nem indítunk lehet, hogy van olyan barlangász csapat amely felvállalja ezt a kockázatot.

A barlangász társadalom összefogott és megpróbál egy módosító indítványt/petíciót benyújtani annak érdekében, hogy "sportunkat" kivegyék a kedvezőtlen besorolású extrém sportok közül. Ehhez a kezdeményezéshez természetesen Egyesületünk is az elsők között csatlakozott.

Nem tudom, hogy sikeres lesz a kezdeményezésünk, de amíg ez nem derül ki addig a tanfolyamok szervezését felfüggesztjük. Lehet, hogy nem és feltűnik a piacon egy különleges életbiztosítás is, amely lehetséges, hogy havonta  10ezer Ft körüli összeg lesz. Ha lesz ilyen, akkor mi biztosan megkötjük minden hallgatónkra de a költségeket tovább kell hárítanunk. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a tanfolyamunk részvételi díja igen komoly költségű lesz és eléri a többi "különleges sportág" részvételi díjait.

Amennyiben továbbra is az Egyesületünk tanfolyama után érdeklődsz akkor kérlek látogasd meg honlapunkat, mert amint változik valami, folyamatosan frissítem híreinket.

Baráti üdvözlettel

Dikran

 

 

Tanfolyam várható indulása bizonytalan ideig felfüggesztve

 

 

Tanfolyam célja alapfokú barlangi technikai illetve tudományos ismeretek megszerzése, melynek segítségével a végzett komolyabb kötéltechnikai barlangtúrán is részt vehet.

A hallgatók megismerik az alapvető biztonsági előírásokat, a barlangi kötéltechnika és biztonságtechnika alapjait, a barlangi tájékozódás lehetőségeit és az alapvető geológiai,  klimatológiai, biológiai és természetesen a barlangvédelmi  ismereteket is.

A tanfolyamról röviden annyit, hogy intenzív 4 hónapos, melyen elsősorban a gyakorlati-technikai ismeretekre helyezzük a fő hangsúlyt (biztonságtechnika!, társbiztosítás, kötéltechnika, tájékozódás).

A tudományos ismeretek a teljes anyagnak csak a 40%-át teszik ki.

Az intenzív gyakorlati program heti egy Mátyáshegyi barlangtúrát és havi 2-3 hétvégi kötelezéses valamint komolyabb barlangi gyakorló túrát foglal magába.

 

A részvétel feltételei:

- betöltött 16 életév (18 év alatt szülői engedély szükséges)

- egészségügyi alkalmasság, melyet az általunk kiosztott formanyomtatványon a sportorvos igazol (ennek hiányában a jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni!)

- részvételi díj befizetése, melyet havi részletekben kell megfizetni

- egyéni alapfelszerelés beszerzése (Y szíjjas sisak fő és tartalékvilágítással, egészségügyi csomag mull pólyával, mull lappal valamint egy csomag izolációs fóliával)

 

Tervezett program:  Az itt található információk a 2006-os tanfolyamunkra vonatkoznak!

Elméleti előadások itt

Gyakorlati oktatási program itt

 

Előadások és gyakorlatok:

Az előadásokat minden héten csütörtökön 19-22 óráig tartjuk.  Az előadások látogatása kötelező.

Az előadásokat csütörtökönként a MYOTIS Barlangkutató Egyesület klubhelyiségben tartjuk. (1115 Budapest, Bartók Béla út 134. pincehelység, bejárat a Ballagi Mór utcából.)

A hétvégi gyakorlatokra a leutazás pénteken délután-este történik. Vasárnap este visszaérkezünk Pestre (Erdély esetén is).

A hétfői gyakorlatok 19 órakor kezdődnek. A találkozó helye a Mátyás-hegyi barlang bejáratánál, a buszmegálló mögötti parkolóban (megközelíthető a Kolossy térről induló 65-ös autóbusszal 5 megállót utazva).

A hétvégi kötéltechnikai gyakorlatokat a Kecske-hegyi kőfejtőben  és Budapest környékén tartjuk, melyek általában 9-10 órától kora délutánig tartanak, vagy ameddig a csapatnak van kedve kötelezni.

 

 

A 2006-os tanfolyam részvételi díjja: 44.000 Ft érvényes diákigazolvánnyal rendelkezőknek 36.000 Ft (tényleg diákoknak vagyis nappali tagozatosoknak!)

Ez már a véglegesített változat. Ez a tanfolyam hivatalos részvételi díja, melyet havi bontásban kell befizetni. Az első részlet befizetésének esedékessége az első gyakorlótúra után várható, mert így azoknak is van lehetősége megismerkedni ezzel a sporttal akik még sohasem voltak barlangban és ha mégsem olyan mint amilyet elképzeltek, akkor kötelezettség nélkül visszaléphetnek.

 

Tengerszem kedvezmény: a tanfolyamra beiratkozott hallgatók automatikusan megkapják a Tengerszem 7%-os vásárlási kedvezményre jogosító törzsvásárlói kártyáját.

 

Az összeg tartalmazza a kötéltechnikai oktató felszerelések használatának bérleti díját, a kiadott jegyzetek költségeit, hozzájárulást a klubhelyiség bérleti költségeihez valamint a tanfolyam végét lezáró MEANDER egyesületi vizsga díját. Nem tartalmazza az egyéni alapfelszerelés beszerzésének költségeit (ebben tudunk segíteni mert többen is kapcsolatban állnak sportboltokkal, ahonnan kedvezményes áron juthattok felszerelésekhez) valamint a hétvégi foglalkozások utazással, ellátással és szállással kapcsolatos költségeit.

 

 

A tanfolyam végét lezáró MEANDER egyesületi vizsga

A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll, melyet mindkét esetben 3-4 fős, az Egyesülettől független vizsgabizottság bonyolít le. 

A vizsga az írásbelivel kezdődik. A kérdéseket a tanfolyam elején ismertetett vizsgakérdésekből állítjuk össze. A dolgozatokat azonnal kijavítjuk és értékeljük.

A gyakorlati vizsgát csak a sikeres írásbeli vizsgával rendelkezők kezdhetik meg.

A gyakorlati vizsga komplex, teljes értékű barlangtúra keretein belül a kötéltechnikai részben többszöri átszereléseket és rövid majompályákat illetve bevezetőszárakat is le kell küzdeni, valamint ellenőrizzük a térképpel kapcsolatos tájékozódási és vázlatkészítési ismereteket és szimulált helyzetben is bizonyítani kell az alapvető társbiztosítási ismereteket is.

 

A sikeres vizsgázok bizonyítványt és laminált fényképes kártyát is kapnak.

 

Remélem találkozunk tanfolyamunkon.